Selvtillid og selvværd

Har du nok selvværd og selvtillid?

Selvtillid og selvværd er noget, vi aldrig kan få for meget af.

Selvværd og selvtillid er to begreber, der er tæt forbundet og samtidig meget forskellige. Både selvtillid og selvværd kan styrkes gennem hypnose og hypnoterapi.

At få opbygget sit selvværd og sin selvtillid er kernen i al personlig udvikling og terapi. Ingen af de to kan eksistere uden den anden. I de mange år, hvor jeg har arbejdet som professionel hypnoterapeut, NLP-terapeut og Coach, er selvtillid og selvværd blevet de to områder, som jeg har arbejdet mest med personligt og støttet andre i at udvikle.

Hvad er det at have selvtillid?

Vi har alle selvtillid på nogle få eller mange områder af vores liv. Når vi har selvtillid, betyder det egentlig at vi ved, at vi er i stand til at gøre noget kompetent og tilfredsstillende. Kører du bil til dagligt, så har du sikkert en rigtig god selvtillid i forhold til at køre i bil. Dog kan den komme på en prøve, hvis du tager på ferie i Sydspanien, hvor du lejer en bil og kører en tur op i de andalusiske bjerge. Hvis du ikke har kørt i bjerge før, vil du ikke føle dig særligt kompetent, og du vil ikke føle, at du har selvtillid i forhold til at køre i bjerge. Du vil snegle dig af sted og blive overhalet af den ene spanioler efter den anden. Dette var en situation jeg selv var ude for. Jeg tog konsekvensen af det, og næste gang jeg var på ferie i Spanien hyrede jeg en kørelærer i 2 gange 4 timer. Nu føler jeg mig kompetent til at køre i bjerge. Eller med andre ord har jeg fået selvtillid i forhold til bjergkørsel og har kørt mange timer og kilometer i bjerge siden.

Hvad sker der, når vi mangler selvtillid?

Når vi ikke har selvtillid på et eller flere områder af vores liv, mærker vi det ofte i kroppen, når vi er i situationen, hvor vi mangler selvtillid. Kroppen oplever spændinger, det kan for eksempel være, at det gør ondt i maven eller brystet, og hjertet slår hurtigere. Den indre dialog går i gang og fortæller os, at vi ikke kan magte situationen. Efter kort tid har den indre stemme og reaktionerne i kroppen sørget for, at vi i de fleste situationer holder os tilbage fra at handle aktivt. Mange kender til dette i forbindelse med eksamensangst, præstationsangst , socialangst og præsentationsangst. De reaktioner, vi mærker i kroppen når vi mangler selvtillid, fortæller os, at der er fare på færde. Og hvis der virkelig skete noget farligt, ville de faktisk være logiske og fornuftige, men i situationen er de alt andet end gavnlige for selvværdet. Det, som kroppen prøver at fortælle os er, at vi ikke magter opgaven og at vi sikkert vil fejle.

Hvad er det at have et godt selvværd?

Når du har et godt selvværd, kan du mærke det. Det er en følelse og en måde at være i verden på. Har du et godt selvværd, så hviler du i dig selv. Du ved hvad du kan, og hvor du er på vej hen. Du har det godt med at være den, du er og der hvor du er i livet lige nu. En person med et godt selvværd kender sine styrker og svagheder. Når et menneske har et godt selvværd, har vedkommende ofte en rigtig god selvtillid på mange af livets områder. Et menneske med et godt selvværd,  stoler på, at livets udfordringer er til at løse over tid. En person med et godt selvværd ved, at alt her i livet er en process, der tager den tid, den tager. Har du et godt selvværd, så ved du, at der ikke eksisterer ‘Quick Fix’ metoder til at imødegå de forhindringer, du møder i livet. Fordi livets udfordringer betragtes som en positiv udfordring og en mulighed for videre personlig udvikling, så har personer med et godt selvværd næsten altid områder af livet, de er i gang med at udvikle. De udvikler sig mere eller mindre konstant, både personligt og professionelt.

Når du har et godt selvværd, har du en dyb indre overbevisning om, at du er værdifuld, og din sksistens er meningsfuld for dig selv og andre.

Hvad er det at have et dårligt selvværd?

Der findes mange grader af dårligt selvværd, og det opleves på mange måder. Et af de mest almindelige kendetegn ved at have et dårligt selvværd er selvdestruktiv adfærd. Den selvdestruktive adfærd finder sted både som tanker og handlinger. Tankerne er anklagende, beskyldende, bebrejdende, negative og nedsættende. Personer med et dårligt selvværd fortæller ofte sig selv, at de ikke er gode nok, at de ikke er noget værd, at de ikke kan finde ud af ting, at de ikke kan blive til noget, at de ikke er smukke nok, slanke nok, kloge nok. mennsker med et dårligt selvværd har tit og ofte tanker om, at andre ikke kan lide dem. De tror at dybest set, at alle tænker dårligt om dem, og de kan i nogle tilfælde have tanker om selvmord. Den selvdestruktive adfærd kan finde sted på mange måder. Misbrug i alle dets afskygninger er helt almindeligt for personer med dårligt selvværd. Det kan være alt fra misbrug af mad (spiseforstyrrelser) til misbrug af hårde stoffer. De vælger ofte en partner, der nedgør dem, da det passer til deres selvbillede. De har ikke fortjent noget her i livet og derfor ikke fortjent en partner, der støtter dem og elsker dem, som de er. Personer med dårligt selvværd er ofte kede af det og har tit depressioner eller depressionslignende tilstande. Den negative selvsnak og destruktive adfærd dræner simpelt hen alt energi ud af kroppen og sindet. Der er intet til at stå imod med. Selv den tilsyneladende mindste udfordring i hverdagen kan virke uoverkommelig.

Et menneske med et dårligt selvværd har en dyb indre overbevisning om meningsløshed og værdiløshed.

Hypnose og hypnoterapi til at styrke selvtilliden og selvværdet.

De fleste klienter, der opsøger mig for at arbejde med deres selvtillid og selvværd, er kommet til et sted i livet, hvor de har fået nok af at have det skidt. De ved, at der er mere derude, og det er det bedste udgangspunkt. Det er vigtigt at tro på, at det kan blive bedre, at livet kan få værdi og mening.

Arbejdet med selvtillid og selvværd er en process. Det er en meget individuel process, da styrkelsen af selvtilliden og selvværdet er forskelligt fra person til person. Når vi arbejder sammen om din personlige udvikling, foregår det på mange niveauer, både bevidste og ubevidste. Der vil være Coaching og NLP teknikker, som du selv skal bruge uden for det terapeutiske rum. Fra gang til gang finder vi ud af, hvor du er i din personlige process.

Hypnosen og hypnoterapien bruges til at få kontakt med de oplevelser, der har været med til at skabe de indre negative følelser. De vil blive sluppet og nye positive overbevisninger og adfærdsmønstre vil blive integreret i dit ubevidste.

At få opbygget selvtillid og selvværd er en process. Det er ikke noget, der er klaret på en session eller to. Mange af mine klienter, der arbejder med selvtillid og selvværd engagerer sig i forløb, hvor de gradvist over tid nyder frugterne af vores fælles indsats. Nogle kommer i perioder på fem til 10 sessioner. Holder så en pause fra terapien, hvor de arbejder selvstændigt videre med deres personlige udvikling. Fortsætter så forløbet igen og holder pause.

Der er ingen rigtig måde eller vej, når det handler om personlig udvikling. Vi har alle udfordringer og de kan løses.

Har du brug for en simpel teknik til at styrke selvtilliden og selvværdet, kan du finde den her.

En del af at have god selvtillid og et godt selvværd, er at kunne tænke positivt og optimistisk. Det kan du lære i denne artikel.

Selvtillid og selvværd – Copyright Erik Lunøe 1998 – 2013

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2011 Erik Lunøe
Print Friendly
ved |
jun 1

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postTidligere liv Næste postHurtigt rygestop med hypnose
Erik Lunøe

Artikler