Sceneskræk og præsentationsangst

præsentationsangstLæs her hvordan Anette slap sin præsentationsangst og sceneskræk på en enkelt session.

I den følgende artikel har du mulighed for at læse, hvordan det meget hurtigt og simpelt kan lade sig gøre, at slippe mange års sceneskræk og præsentationsangst.

En historie om præsentationsangst bliver til.

Det var marts måned 2007. Anette Kjærgaard fra bladet Psykologi var i den anden ende af røret. Hun ville gerne skrive en artikel om hypnoterapi og præsentationsangst også kaldet sceneskræk. Hun var allerede skeptisk. Hun sagde, at hun allerede havde prøvet meget for at give slip på den præsentationsangst, som hun følte havde været hos hende næsten hele livet.

Jeg fortalte hende, at jeg syntes vi skulle give det et forsøg, og så måtte vi jo se, hvor det bar hen. Det hele skulle jo klares i en enkelt session, noget jeg normalt ikke er meget for. Det kan lave mere rod end gavn, når det skal gå stærkt. Vi aftalte derfor, at hun fik en ekstra session, hvis det skulle blive nødvendigt.

Da dagen kom, hvor Anette og fotograf skulle komme for at sætte lyd, ord og billeder på sessionen, kunne jeg faktisk mærke et kort snert af min egen gamle præstationsangst melde sig. Noget jeg ikke havde mærket i over 20 år. Jeg skubbede det væk, og da Anette og fotograf trådte ind af døren havde jeg glemt alt om det. Vi skulle jo i gang med at fjerne hendes præsentations angst. Nu var det hende det hele handlede om. Hun fortalte mig inden vi gik i gang med hypnosen, at det var meget vigtigt for hende at slippe præstationsangsten, for om en måned skulle hendes søn konfirmeres og det der betød mest for hende var, at hun kunne holde en smuk tale for ham, hvor hun også havde det godt.

Anette gled dejligt let ind i hypnosens velvære og sessionen gik i gang. Resten af teksten i artiklen er Anettes.

Anette fortæller sin historie om hvordan hun blev fri for sceneskræk og præsentationsangst.

(Nedenstående tekst er bragt med tilladelse fra Anette)

* Er du klar til at komme i hypnose?

Hypnoterapeut Erik Lunøe ser spørgende på mig. Jeg nikker.

Forventningen kribler i min krop. Jeg har aldrig været i hypnose. Derfor ved jeg ikke, hvad jeg kommer til at opleve den næste time. Men jeg føler mig rolig og fuld af tillid, for Erik Lunøe er behagelig mand med en blid stemme, som får mig til at slappe af.

Jeg ligger i en drøm af en lænestol. Stor og blød.

Snart skal jeg på rejse i mit indre for at finde ud af, hvorfor jeg bliver til en bævende geleklump, når jeg står foran et publikum. Eller sagt på en anden måde, hvorfor jeg det meste af mit liv har kæmpet med præstationsangst. Verdens mest almindelige fobi, som mange bliver kvit her i Erik Lunøes praksis.

Allerførst skal min krop og så mit sind guides til at slappe af.

Han beder mig finde et punkt på væggen, jeg kan fokusere på.

* Følg det, jeg siger. Så går det helt af sig selv. Bare hold din opmærksomhed på det punkt. Lad din krop begynde at blive afslappet og afspændt samtidig med, at du fokuserer. Luk nu dine øjne i, og lad dine øjenlåg blive dejligt afslappede og afspændte – så fulde af velvære. Lad dem blive tunge som bly. Så tunge, at det er helt umuligt at åbne dem, siger han med sin mørke stemme.

Mine øjenlåg føles vitterligt tunge som bly. Jeg forsøger at tvinge det ene op, men det er umuligt. I stedet overgiver jeg mig til hans stemme.

Svar fra det ubevidste

Ved hypnose kommer man i en anden bevidsthedstilstand. Alt, hvad der sker omkring en, bliver ligegyldigt. Sindet er langt mere optaget af, hvad der sker i det indre univers.

Udefra set ser det ud, som om personen sover. Men alle sanser er vågne. Man kan høre og forstå alt, hvad der foregår i rummet.

Hypnosen giver direkte adgang til det ubevidste sind, og slår en smutvej uden om de forsvarsmekanismer, vi alle sammen har.

Der er derfor adgang til den mere ufiltrerede hukommelse, som ikke er baseret på logik og overvejelse. Svarene fra det ubevidste sind er mere ærlige og oprigtige end fra det bevidste sind. Derfor giver hypnoterapi, i følge Erik Lunøe, adgang til mere autentiske svar end almindelig samtale-terapi og coaching. Samtidig gør hypnosen det lettere at komme i kontakt med sine følelser og være i dem.

Endelig i hypnose

Nu kan vi begynde at arbejde med min trofaste følgesvend – præstationsangsten. Hvordan er den opstået? Hvad er der sket, som får mine ben til at skælve og hjertet til at hoppe, når jeg skal holde en tale? Det ved jeg om mindre end en time.

Inden vi bevæger os tilbage i mit liv, fører han mig til et sted, hvor alt er godt.

Trygheden er kaffefarvet

Jeg bevæger mig tilbage i tiden og møder mig selv som en lille baby i sparkedragt, der kalder på sin mor uden at få svar. Smerten er voldsom og ægte i øjeblikket, men det hjælper mig, at jeg hele tiden kan mærke Erik Lunøes nærvær og omsorg.

Han tæller til tre, og jeg kommer endnu længere tilbage.

Pludselig har jeg det dejligt. Jeg er spæd og ligger trygt og godt i min mors arme. Han beder mig forestille mig, at den trygge fornemmelse har en farve. Jeg ser en varm kaffefarve for mit indre blik. Den skal jeg forestille mig flyder ud i hele min krop, så jeg mærker den dejlige fornemmelse overalt. Og fremover kan jeg genkalde mig følelsen, hver gang jeg ønsker det, fortæller han.

Nu guider han mig frem i tiden til der, hvor jeg lå alene og kaldte på min mor. Nu er min oplevelse af situationen helt anderledes. Der kommer stadig ingen, men jeg føler mig tryg og glad.

Jeg rejser videre, frem til da jeg var fem år, og mine forældre havde ladt mig alene tilbage i værelset. Igen er situationen forandret. Jeg er lidt sur, men bliver hurtigt optaget af at lege.

Omkodning af sindet

Fantastisk, som sindet kan bearbejdes, tænker jeg.

Hjernen generaliserer. Så når den oplever en situation, der minder om tidligere, løser psyken det på samme måde som sidst – vanens magt.

Derfor er min følelse af utryghed og usikkerhed blevet udløst, hver gang jeg følelsesmæssigt har stået i en situation, der har mindet om mine barndomsoplevelser.

Det har givet sig udslag i præstationsangst. Ved at arbejde på denne måde får vi omkodet mit sind fra at føle ubehag til velbehag.

Så når jeg fremover skal tale foran andre, behøver jeg bare at tænkte tilbage på mig selv som en lille baby med en kaffefarvet følelse i hele kroppen. Så vil jeg være tryg og sikker. Håber jeg! Men måske er jeg nødt til at besøge Erik Lunøe igen for at få alt på plads.

Vi gennemgår endnu en scene. Denne gang fra mit voksne liv. Jeg skal holde et oplæg for mine studiekammerater. Mit humør er let og drilsk. Jeg nyder at være på.

Han spørger, om det er sådan, jeg gerne vil have det fremover, når jeg skal præstere, for så bliver det også sådan. JA, svarer jeg.

Til slut guider Erik Lunøe mig tilbage til rummet med det vidunderlige gyldne lys. Her skal jeg være lidt og mærke glæden ved den proces, jeg netop har gennemgået.

Min indre rejse er ved at være slut. Jeg har fundet nøglen til min præstationsangst. Nu er det tid at vende tilbage til virkeligheden.

Jeg tæller ned fra fem. Ved to åbner du dine øjne. Når jeg siger et, er du fuldt tilstede her i rummet. Du har det skønt. Du har det dejligt.

Han tæller.

Et. Nu er du tilbage. Hej Anette. Hvordan har du det?

Hold da op. Hej, siger jeg fortumlet. Det er fantastisk og voldsomt, at billederne står så lysende klart.

Ja, men effektivt, smiler Erik Lunøe.

Min efterskrift om hvor nøglen til at slippe præsentationsangst og sceneskræk ofte ligger gemt.

Anette slap sin sceneskræk på denne session. Hun holdt en fantastisk tale for sin søn. Hun havde det godt, var afslappet og fokuseret på det der var vigtigt. Sønnen og ikke hende selv. Dette er noget de fleste glemmer, når de skal være på. De glemmer, at det handler om dem der lytter og deres oplevelse. Når du holder en tale, giver en præsentation eller på andre måder står på en scene, så husk det er dit budskab og dit publikum, der er det vigtigste.

Du kan komme i gang med at arbejde med din præsentationsangst og sceneskræk med det samme ved at læse denne artikel. http://eriklunoe.dk/slip-af-med-praestationsangst/

Præsentationsangst og scenskræk – Copyright Erik Lunøe 2007 og 2010

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2011 Erik Lunøe
Print Friendly
ved |
apr 16

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postMigræne og horton hovedpine Næste postHypnose til tidligere liv
Erik Lunøe

Artikler