Regression i hypnose og hypnoterapi

Hvad er regression?

Regression, betyder at vende tilbage. I terapi beskriver det samtidig metoder, til at få en person til at komme tilbage til et tidspunkt tidligere i dette liv ( eller tidligere). Regression kan skabes på mange måder. En af dem er gennem hypnose. Det kan med andre ord siges, at regressions terapi, skaber en bro mellem de følelser der opleves i nutiden og som er forbundet til fortiden.

I terapi anvender jeg først og fremmest regression til følgende:

Når jeg til dagligt arbejder med regression og regressions teknikker, bruger jeg det til at få en person til at komme tilbage til et tidligere tidspunkt i livet, tilbage til det der skaber problemet i nutiden. Det kan også være at det, der skaber forstyrrelserne i nutiden blev etableret i et tidligere liv, og i en sådan situation, vil det ubevidste næsten altid sørge for at personen vender tilbage til det liv, hvor traumet fandt sted.

Regression kan bruges til at hente de gode stunder fra livet frem igen

Regression kan også bruges til at finde frem til helt specielt fantastiske stunder i fortiden, hvor alt var godt og i harmoni eller hvor der var nogle helt bestemte ressourcer til stede, som man ønsker at anvende i nuet og fremtiden. Havde du for eksempel en god motivation og energi på at løse en udfordring i fortiden, men mangler den til en udfordring du skal løse her i nutiden. Så er det ofte muligt at hente den energi, du havde kontakt til dengang op til nutiden. Meget oftest benyttes denne teknik i NLP og Coaching og kaldes for ‘ankring’.

Et eksempel på anvendelse af regression

Hvis du for eksempel har angst, vil regressionen ofte finde sted på følgende måde. Du kommer i en trance tilstand, der egner sig til regression. Det vil for det meste være en rimelig dyb trancetilstand. I den tilstand, vil du altid være klar over hvad der foregår. Du vil selv være med hele tiden. Når du er i den trancetilstand, der egner sig til regression, vil jeg sørge for at du får kontakt til den følelse, der skaber dit problem. I dette tilfælde angst. Efter et stykke tid, vil følelsen være til stede et eller andet sted i kroppen og jeg vil ved hjælp af en af de metoder jeg anvender være i stand til at tage dit sind hele vejen tilbage til det, der udløste angsten den allerførste gang. Her er det så muligt at arbejde terapeutisk med det der skete dengang. Du vil kunne tale og vil opleve alt som du oplevede det dengang, I næsten alle tilfælde vil du også kunne opdage ting som du ikke var opmærksom på dengang traumet blev etableret.

Når vi sammen har fundet frem til alt det der er at vide om det der skete dengang, vil jeg assistere dig i at slippe traumet og sørge for at du kommer frem til nutiden uden angst. Alt efter problemets karakter vil en til tre regressioner være nok for de fleste, før de er helt angst frie.

Hvorfor slippes problemet så let gennem hypnotisk regression?

Når vi mennesker oplever noget nyt, så forsøger vores sind, at forholde sig til det så hurtigt som muligt. Det betyder, at hvis du som lille, for eksempel som et-årig, oplevede noget traumatisk. Det kan være at du vågnede om natten i dit værelse og kaldte på din mor og far. De sov dybt og kunne ikke høre dig. Du er meget lille og kan ikke forstå, hvor mor eller far bliver af. Du kalder højere og begynder måske at græde. Stadig hører de dig ikke. Du bliver mere bange og tror du er blevet forladt af dine forældre eller at de er forsvundet eller noget helt tredje. På et eller andet tidspunkt finder dit sind en måde at skabe ro på. Det kan være at mor endelig kommer eller at du selv finder ud af at gå ind på deres soveværelse og ser at de er der, og du falder til ro. Dog har oplevelsen af at være alene eller være forladt eller bange sat sig i din krop og sind.

Vores sind er indrettet til at generalisere. Når vi har prøvet noget en gang så formoder vi at alt hvad der minder om det skal løses på den samme måde. Vi ved alle, at idet vi ser et dørhåndtag så skal vi presse ned for at åbne døren. Dog sker det nogle gange at et dørhåndtag faktisk skal den modsatte vej for at døren kan åbnes. Når vi kommer hen til sådan en dør, og først skubber ned for at åbne døren, så står verden stille et kort øjeblik. Fordi nu skal vi ud af vores generalisering og være problemløsende. for hvis dørhåndtaget ikke skal ned, hvordan fungerer det så?

På samme måde er vores sind indrettet til at lære af emotionelle oplevelser. Den måde vi har løst noget på første gang, vil næsten altid være den måde vi bliver ved med at løse noget på. Derfor vil det være sådan, at psyken der en gang oplevede noget angst fremkaldende, vil blive ved med at løse lignende emotionelle tilstande på samme måde. Når psyken gennem hypnotisk regression har sluppet det emotionelle materiale, der var i den første begivenhed, så vil den generalisere den metode til de episoder, der følger efter.

Er det virkelig så simpelt som det lyder?

Ovenstående beskrivelse er en meget forenklet gennemgang af det der sker under en hypnoterapeutisk regression. Det er en teknik, der kræver stort terapeutisk kendskab, uddannelse og erfaring. Der er nogle der er lidt nervøse inden deres første hypnoterapeutiske regression. Oftest er det fordi, de er bange for at komme tilbage til noget, der er meget ubehageligt. I de fleste tilfælde er det faktisk, når vi ser på det med vores voksne øjne, er det sjældent værre end ovenstående eksempel. Det er også vigtigt at huske, at hvis du læser dette lige nu, så er der helt sikkert ikke sket noget i dette liv, som har slået dig ihjel eller lignende. Hypnotisk regression er først og fremmest en fantastisk smuk process. Den er lærende og mest og vigtigst af alt så er den healende.

Mange kommer til mig efter at have været i lange forløb uden lindring. Når jeg fortæller at det de er her for kan løses gennem hypnoterapi på ganske få sessioner bliver de lidt mistroiske. Det er altid en skøn oplevelse for dem og mig, at opleve, hvor let og smertefrit det er at komme helt ind til kernen af det der så længe har voldt dem kvaler, og endelig slippe det for at kunne vende tilbage til livet med fornyet energi, livsglæde og ressourcer.

Copyright Erik Lunøe  2003 og 2010

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Print Friendly
ved |
apr 2

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postTilgivelse på 5 + 1 trin Næste postHypnose
Erik Lunøe

Artikler