Er jalousi ved at ødelægge dit parforhold?

En af de mest ødelæggende og opslidende følelser i et parforhold er jalousi.

Er du jaloux – og kan hypnose og hypnoterapi hjælpe dig?

“En lille smule jalousi i et parforhold er godt. Det betyder, at der er en, der er bange for at miste dig”

Jalousi er en følelse, der på et eller andet tidspunkt i livet rammer os alle. Det er en helt naturlig følelse. Dog er der nogle, der er i stand til at holde den på afstand og andre bliver fanget i de utroligt intense følelser som jalousi er.
Det første spørgsmål jeg altid får, når jeg bliver kontaktet af en klient, der er blevet fanget i jalousiens greb er, ‘kan  jeg ændre det og få det anderledes og kan hypnose og hypnoterapi hjælpe mig?

Oftere end ikke, mærkes følelser af jalousi med en sådan intensitet, at de brænder et hul i hjernen, tilsidesætter al rationel tænkning og logisk adfærd, der skaber en selvopfyldende profeti ved at skubbe den person væk man ønsker eller har mest behov for.

Når du er jaloux, er det helt almindeligt, at du kan bliver bange for at miste den du holder af. Du kan føle dig svigtet, forladt, tilsidesat og ligegyldig. Mange har tanker og fantasier om at skade deres partner eller den de tror partneren er interesseret i. Du kan opleve angsten for at miste noget du holder af og sætter pris på. Hvis jalousien er ægte er det almindeligt, at du er i kontakt med følelser af skam, flovhed og ydmygelse. Det værste ved jalousi er dog, at de følelser som jalousien fremkalder, gør det modsatte af det du ønsker, de skubber din partner væk og ødelægger dit parforhold.

“Selvom jeg vidste, at vores forhold var slut, havde jeg stadig meget stærke følelser for ham. En dag, så jeg ham i døgnkiosken på hjørnet, hvor vi plejede at købe lidt ind, dengang vi boede sammen. Han var sammen med en afbleget blond kælling, du ved, den type der tilbringer timer på at vælge det helt rigtige outfit, makeuppen sidder perfekt, hvert eneste hår på hendes hoved det helt rigtige sted. Jeg følte mig som en posedame, min næse var rød af kulde og mit hår var uvasket. Jeg blev simpelthen så gal. Jeg gik hen til ham og da han sagde, ‘hej’, sparkede jeg ham hårdt i skridtet og løb tudbrølende min vej”.

At føle jalousi er naturligt.

Eksperterne er enige i at jalousi, er en overlevelsesmekanisme. Det er den mest ødelæggende af lidenskaber, det er en førende årsag til drab.  ‘En søgning i Google på ‘drab og jalousi’ viser helt klart, hvad de stærke følelser som jalousi, kan få ganske almindelige mennesker til at gøre. Det er dog sjældent, at jalousien fører til så drastiske udfald.’
Jalousi er, ligesom alle andre følelser, født af nødvendighed, med dybe rødder i vores evolutionære fortid. Dens formål: at bidrage til at opretholde nære relationer.
Jalousi er en helt naturlig følelse, når vi taler om parforhold. Når vi omtaler vores partner for andre eller os selv, så formulerer vi den måde vi omtaler vores partner på som et ejerskab. Vi siger, ‘min mand/kone, min kæreste, min elskede, min partner og min skat’. Så når vi føler, at det vi ejer/har er ved at blive taget fra os, vil vi selvfølgelig gøre hvad vi kan for at beholde det. Om truslen er reel eller opdigtet, gør ikke nogen forskel i forhold til de følelser, vi kan opleve, når vi tror at vi er ved at miste den vi ‘ejer’.

Årsagerne til jalousi er forskellige hos mænd og kvinder.

Eksperterne mener, at mænd og kvinder oplever jalousi af forskellige årsager. Hos manden handler følelserne af jalousi oftest om det seksuelle utroskab, der kan skabe tvivl om hans genetiske faderskab til sine børn. Jalousien er her et middel til at holde eventuelle rivaler på afstand. Jalousi opstod for at han ikke skulle investere ressourcer i at føde og opdrage en anden mands børn. Kvinder reagerer oftest over for det mulige tab af kærlighed til en rivaliserende kvinde. Det er en måde til at beskytte det behov der er for partnerens engagement i hjemmet og børnene.
Mænd kan reagere meget aggressivt, når de oplever jalousi. Det er en måde som han kan reducere sandsynligheden for at partneren er ham utro. Seksuel jalousi er den hyppigste årsag til ægtefælle mord på verdensplan. Det behøves ikke at være den reelle jalousi, men selve illusionen om at partneren har været utro, kan føre til mord. Mænd kan finde på at bruge både fysisk og psykisk vold overfor deres partner, når de oplever jalousi.

En kvinde fortæller om at være jaloux.

“Jeg ved ikke rigtig, hvor jeg skal begynde. Så jeg vil bare skrive det ned jeg oplever, så du kan forstå mit problem. Jeg tror ikke der er andre, der forstår mit problem. Jeg oplever virkelig jalousien som en sygdom. Jeg føler at jeg isolerer mig selv mere og mere og jeg synes ikke at jeg har nogen at tale med det om.

Jeg har faktisk aldrig været sammen med en fyr og oplevet at jeg troede at han er mig utro. Alligevel når jeg er sammen med en fyr får jeg et slag af jalousi i maven, så snart vi går forbi en smuk kvinde på gaden. Når vi ser TV sammen og der er en smuk kvinde der sker det samme. Det er som om, at jeg tror han begærer alle smukke kvinder og det får mig til at føle mig sindsyg.

Jeg føler mig lidt fjollet ved at skrive dette lige nu.

Min nuværende forhold har varet i omkring halvandet år og vi har talt om det igen og igen. Vi skændes næsten dagligt på grund af at jeg har det sådan. Dagligt forsøger jeg at tale mig selv ud af mine irrationelle tanker. Jeg skammer mig over at have det sådan.

Nogle gange har jeg bare ikke overskud til at kæmpe mod de negative tanker jeg har og giver efter for dem. Min kæreste er overbevist om at der er noget galt med mig og vil have at jeg søger noget hjælp. Det er som om at mine følelser af jalousi er et fængsel. Min kæreste gør rigtigt meget for at jeg ikke skal føle mig jaloux. Han giver mig komplimenter hver dag, han holder om mig og siger at han elsker mig. Alligevel er der hele tiden noget i mig, der ikke helt tror på ham og at han siger det bare for at gøre mig glad.

Jeg ved jeg ikke er utiltrækkende og når jeg ikke har mine jalousi anfald, er jeg meget kærlig og opmærksom.”

En mand fortæller om hvordan han oplever jalousi.

“Jeg har hele tiden tanker om at min kone er mig utro. Hvis hun kommer sent hjem fra arbejdet eller er ude med veninderne, tænker jeg kun på at hun er sammen med en anden mand. Det er næsten ligegyldigt hvad hun laver, så er jeg sikker på hun har noget kørende med andre mænd. For et et par dage siden skulle vi besøge nogle venner og på vejen have noget benzin på bilen. Hun gik ind for at betale. Hun havde max været væk i 30 sekunder, da jeg begyndte at tænke, at hun nok var i gang med at flirte med ham der stod ved kassen.

Vi har skænderier hver dag og det hele skyldes min sygelige jalousi. Min kone ser mere og mere stresset og skræmt ud og jeg er bange for, at min jalousi er ved at ødelægge vores parforhold. Hun har sagt op til flere gange at hun ikke holder til det længere og vil gå fra mig, hvis jeg ikke gør noget ved det.”

Jalousi og misundelse er ikke det samme.

Jalousi er ikke misundelse, selvom begge udtryk ofte anvendes i flæng. “Jalousi opstår, når et forhold bliver tilsidesat af en rival, der truer med at tage væk noget, der er i en vis forstand retmæssigt er dit. Rivalen har måske eller måske ikke egenskaber, der kan fremkalde misundelse. Hvis du oplever jalousi, behøves du ikke have nogen information om hvordan rivalen er eller ser ud. Misundelse stammer grundlæggende fra den kendsgerning, at så meget af hvordan vi sammenligner os selv med andre. Misundelse er den følelse vi kan mærke, når en anden person har nogle træk eller objekt du mener at du mangler. Det kan føre til at du oplever alt fra utilfredshed med dig selv, en følelse af mindreværd, og frustrationer, der kan være farvet med vrede.

Hvad er det der skaber følelserne af jalousi?

Jeg oplever ofte, når jeg hjælper klienter med at slippe deres jalousi i hypnose og hypnoterapi, at de har oplevelser fra barndommen, hvor de har følt sig usikre på forældrenes kærlighed. Nogle har også som børn oplevet, at de havde et specielt stykke legetøj og en søskende eller ven fik lov til at lege med det. Nogle har reageret ved at tage legetøjet tilbage andre har bare holdt de ubehagelige følelser tilbage, men følelserne er de samme og de er følelser af jalousi. De er dog i barndommen sjældent så stærke, at du slår din bror eller din ven ihjel.

Jalousi kan opleves, når fortiden indhenter dig.

Hvis du har oplevet at din partner har været dig utro eller hvis du selv har været en partner utro, så har du meget lettere ved at blive jaloux. En af de værste følelser vi kan opleve er at blive svigtet og forladt. Hvis du har haft en partner, der har været dig utro og du fandt ud af det, er jeg sikker på at du oplevede stærke følelser af svigt, afvisning og forladthed. Den partner vi vælger skal oftest varetage mange af vores emotionelle behov. Det er følelserne af tryghed, omsorg, nærhed, kærlighed, intimitet og venskab. Alle de følelser falder fra hinanden, når du finder ud af at din kæreste har været dig utro.
Fordi følelser af svigt er så stærke, vil vi gøre alt hvad vi kan for ikke at opleve dem igen. I et parforhold vil jalousi være en af de følelser, der er med til at sikre dig, at det ikke sker igen. Det er helt almindeligt, at du gerne vil beskytte din sårbarhed. Du kan enten beskytte dig selv ved at holde en emotionel distance til din partner. Dette giver ofte bagslag. Den anden er at du konfronterer din partner med dine tanker og formodninger om interesse i andre og dette giver også bagslag.

Hvad er det der sker når du bliver jaloux?

Du bliver sikkert jaloux fordi, du tror at din partner er begyndt at være interesseret i en anden eller det kan være, at du forestiller dig, at der må være andre derude, der er meget bedre at være sammen med en dig. Du begynder, at have tanker om, hvad der kan ske, når din partner
skal en tur i byen. Du ser at der bliver flirtet, kysset og måske det der er værre. De forestillinger du skaber i dit sind, begynder at accelerere. Tankerne er ikke til at stoppe. De bliver stadig
kraftigere og du får kontakt til nogle meget ubehagelige og uøskede følelser. Dit hjerte slår hurtigere, du får en kæmpe klump i maven. Du spænder op i hele  kroppen. Du er nu et sted, hvor du næsten vil gøre hvad som helt for at forhindre, at din kæreste kommer uden for en dør.
Din partner bliver nu udsat for dine spørgsmål, der til at starte med kan virke meget uskyldige, men efter et stykke tid bliver mere og mere direkte. I dit ubevidste er din partner allerede i gang med at forlade dig for en anden, der på alle måder i dit sind opfattes som mere attraktiv.

Hvad kan hypnose og hypnoterapi gøre ved dine følelser af jalousi?

Jalousi er oftest en følelse, der stammer fra din fortid. Lader du jalousien holde dig fanget for længe, kan den føre til følelser af depression, vrede, skyld, skam, forladthed, frygt og at du ikke god nok. Du søger efter beviser for at du har ret og at en anden vil blive
foretrukket frem for dig.
Det er vigtigt både for dig og din partner at du får arbejdet med din jalousi. I hypnose og hypnoterapi arbejder vi både med at hele fortidens ar og med at opbygge din selvtillid og dit selvværd. I et forløb med hypnoterapi og hypnose kan du lære at elske dig selv. Hvis du ikke kan elske dig selv, er det meget svært at tro på, at en anden elsker dig. Du vil få lettere ved at bygge dig selv op indefra, så du kan finde din egen styrke og emotionelle balance.

Du kan også have glæde af at læse artiklen om præstationsangst og artiklen om selvtillid og selvværd.

Tilgivelse er ofte et redskab til at behandle jalousi. Du kan læse om tilgivelse her. Du kan også lære, hvordan du tilgiver her.

Du kan også lære at tænke mere positivt og tro mere på dig selv.

Copyright Erik Lunøe 1998 – 2013

 

 

 

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2013 Erik Lunøe
Print Friendly
ved |
mar 18

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postpanikangst Næste postStress og selvhypnose
Erik Lunøe

Artikler