Hypnose og hypnoterapi

Hypnose og hypnoterapi – Spørgsmål og svar

I den følgende tekst kan du læse om de mest almindeligt stillede spørgsmål i forbindelse med hypnose og hypnoterapi.

1. Kan alle komme i en tilstand af hypnose?

Ja, alle kan komme i hypnose og det er let at komme i hypnose. Det der er vigtigst, når du vælger at arbejde med et problem i hypnose og hypnoterapi er, at du har lyst til at komme i hypnose. Har du lyst til at være i hypnose tilstanden og at opleve hvor rart det er, så vil du med meget stor sikkerhed komme i hypnose.

Du skal være klar over, at alle oplever det at være i hypnose forskelligt. Der er nogle der har den oplevelse, at de bare har lukket øjnene og har slappet af den tid hypnosen varer. For andre er tid og sted forsvundet i den tid de har været i hypnose. Dog er det for de fleste sådan, at når de er i hypnose, så mærker de en dejlig tilstand af afslappelse. Kroppen er fuld af velvære og ro. Den ydre verden og dens udfordringer virker ligegyldige. I hypnose kan der også komme oplevelser af at vægtløs eller meget tung. De ting der sker inde i kroppen, små fornemmelser, hjertets slag og følelser af velvære bliver meget mere intense. For alle er det sådan, at det er meget lettere at visualisere (evnen til at se indre mentale billeder – det at du er i stand til at forestille dig ting).

Når du er i hypnose tilstanden, er der en åbning til dit ubevidste sind. I dit ubevidste kan du hente alt frem fra din fortid. Alt hvad du har oplevet i løbet af dit liv er i dit ubevidste. Der er derfor mange, der når de er i hypnose kan huske deres fødsel eller sen foster tilstand. Dette huskes ikke med ord, men med billeder. Når vi er helt nye i verden, har vi ikke sprog til at fortolke det der sker i os eller uden for os. Vi har kun vores følelser. Det er derfor, at når vi arbejder i hypnose, at der først og fremmest arbejdes ud fra følelserne og deres minder. For eksempel, når vi arbejder med regression, så er det følelserne der skaber vejen tilbage til fortiden. Det er næsten aldrig bevidste minder eller analysering af fortiden.

Der er dog enkelte, hvor dyb trance først opleves når vi ses anden gang de er i terapi. Hvis du mener at du har svært ved at blive hypnotiseret kan du må fordel lytte til den gratis afslapnings lyd-fil her. Den vil gøre det lettere for dig at slappe af og derved have lettere ved at opleve trancen.

2. Hvad nu hvis jeg ikke ‘vågner’ igen?

Det er aldrig sket at en person ikke er kommet ud af trancetilstanden igen. Der er enkelte der de første gange de er i trance oplever det som noget meget behageligt. De vil hellere blive i trancen lidt længere, i stedet for at vende tilbage til hverdagen. I sådane tilfælde lader jeg gerne personen blive i trance i nogle minutter mere, før jeg inviterer dem tilbage til almindelig vågen tilstand.

3. Har hypnoterapi nogle bivirkninger?

Hypnoterapi arbejder med de ting, der sker i dit ubevidste, og ofte oplever mine klienter, at der er andre områder i deres liv der bliver lettere og sjovere. Ofte finder dit ubevidste selv ud af at give slip på andet end det, der er temaet for hypnoterapien. Det skal også nævnes, at hypnoterapi, som andre former for terapi, kan skabe kontakt til glemt ubevidst materiale, som det er vigtigt at der bliver taget hånd om i forbindelse med det hypnoterapeutiske forløb.

4. Hvordan føles det at blive hypnotiseret?

Det er meget individuelt. De fleste oplever dog en meget kraftig afslapning af alle muskler i kroppen og en fokuseren på det der sker i dig, i stedet for alt det der sker udenfor. Hvis du i trancen blev bedt om at forestille dig at du flyver, vil du kunne opleve det på samme måde som i en drøm. De indtryk du oplever i hypnosen vil ofte være stærkere og mere virkelige end hvis du forestillede dig dem i almindelig vågen tilstand.

5. Vil jeg afsløre ting i hypnose som jeg ønsker at holde hemmelige?

Hypnoterapi er først og fremmest et samarbejde. Hvis du kommer i tanke om noget, du havde glemt, når du er i trance, bestemmer du selv om du vil nævne det, enten under trancen eller efter trancen. Ja, du læste rigtigt, det kan lade sig gøre at tale samtidig med at du er i trance.

6. Vil hypnoterapeuten røre ved mig under hypnosen?

Som en regel vil svaret være NEJ.
Nogle gange kan det dog være en fordel at røre hånd, skulder, fingre eller underarm, mens du assisteres med at komme i trance og i nogle tilfælde under trancen. Dette skal være aftalt i forvejen. Når du er i trance er der ingen grund til at hypnoterapeuten rører ved dig. Hvis du bliver rørt uden først at være blevet spurgt om det, vil du sikkert føle dig ubehageligt til mode eller komme ud af trancen.

7. Kan jeg finde ud af om min kæreste har været mig utro med hypnose?

Nej. Det er et af de spørgsmål som mange ringer til mig og spørger om. Som nævnt i spørgsmål 5, så er det ikke muligt at få en person til at afsløre noget i trance, som personen ellers ikke ønsker at afsløre.

8. Mister jeg kontrollen i hypnose?

Ja og nej. Du mister den kontrol som dit bevidste sind har over dig. Dog mister du ikke kontrollen over din krop og dit sind. Det kan ikke lade sig gøre at få nogen til at gøre noget i hypnose som de ikke har lyst til at gøre. Du vil under hele forløbet være opmærksom og til stede. Du vil altid kunne høre hvad hypnoterapeuten siger, og du vil altid kunne sige ja eller nej til de forslag der bliver givet dig i trancen.
Faktisk giver hypnose og hypnoterapi mange mennesker større kontrol over deres liv. I hypnosen får du adgang til dit ubevidste sind, noget kan være kompliceret at få adgang til. Dette fører for mange til en bedre integration mellem det bevidste og det ubevidste sind, som automatisk får mange til at give slip på gamle vaner og mønstre uden egentlig at have arbejdet med dem i terapien.

9. Skal jeg ligge eller sidde når jeg er i hypnose?

Det er meget individuelt. Hypnoterapi er for de fleste bedst når de sidder. Ligger du ned kan du risikere at falde i søvn. Det er selvfølgelig hypnoterapeutens ansvar at dette ikke sker. Det er vigtigt at du hele tiden er med i processen og ikke giver dig selv hen til at sove i trancen. Det bliver en meget dyr lur, hvis du falder i søvn.

10. Må jeg have mine øjne åbne?

Trance fungerer fint med øjnene åbne, og hvis du ønsker det kan du gøre det. Dog oplever de fleste at de kommer dybere ind i trancetilstanden med derese øjne lukkede. I hypnoterapi arbejder vi først og fremmest med de mentale billeder du har for din nutid, fortid og fremtid. Samtidig er der også kontakt til det der sker i din krop. De følelser du kommer i kontakt med i livets mange situationer. Mange har derfor lettere ved at holde fokus på det der sker, når de holder deres øjne lukkede.

11. Hvor lang tid tager et hypnoterapi forløb?

Det er meget individuelt. Der er både problemstillingen og personligheden at tage hensyn til. Nogle oplever store forskelle i deres liv allerede efter den første session. Andre igen mærker først de store forbedringer af deres livskvalitet efter 4 til 6 sessioner. Andre har flere problemstillinger de ønsker at arbejde med i hypnoterapi og de er oftest parate til at bruge flere sessioner.

12. Hvilke problemstillinger kan jeg arbejde med i hypnoterapi?

Find ud af mere om det på hypnose og profil siderne.

13. Hvor mange hypnosesessioner skal der bruges for at holde op
med at ryge?

De fleste bliver røgfri efter første session. Mange vælger dog en session mere. Det kan enten være for at forstærke resultatet af den første session eller for at motivere sindet til at forblive røgfrit langt ud i fremtiden.

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Print Friendly
ved |
jan 26

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postKlient forløb Næste postMedier
Erik Lunøe

Artikler