Behandling af eksamensangst og præstationsangst

præstationsangst eksamensangstEksamensangst og præstationsangst kan blive behandlet med hypnose og hypnoterapi.

Mange studerende oplever perioden op til og under eksamen som et mareridt med eksamensangst eller præstationsangst, som kan forhindre ham eller hende i at yde sit bedste. Men faktisk er det muligt at komme eksamensangst og præstationsangst til livs ved hjælp af hypnose og hypnoterapi.

Symptomer på eksamensangst og præstationsangst.

Mange studerende har oplevet, at de op til en eksamen bliver meget nervøse. De har svært ved at koncentrere sig om at læse, de får hjertebanken og svedige hænder. Der er nogle, som bliver ramt endnu hårdere af eksamensangsten og præstationsangsten og mister deres appetit, får kraftige spændinger i maven og søvnbesvær. Alle disse symptomer er destruktive stress- og angstsymptomer,  som begrænser indlæringsevnen og derved forhindrer den studerende i at yde det optimale op til og under eksamen.

Eksamensangst og præstationsangst er en fobi.

Næsten alle med eksamen angst og præstationsangst ved godt, at deres fysiske og psykiske reaktioner er ulogiske. Kroppen og sindet reagerer som om, at en eksamen eller det at skulle tale foran en forsamling er noget meget farligt. Ja, nogle reagerer med så meget frygt, at det kan virke som om, at de tror, at de kan dø af det. Den slags reaktioner kendetegner en fobi. Den logiske del af hjernen ved godt, at man ikke kan dø af det, mens en anden del af hjernen tror, at det er sådan. Den frygt, der opleves op til en eksamen eller anden præstation, kan blive så kraftig, at det bliver mere eller mindre umuligt at lære noget. Sindet gør alt for at få dig væk fra det, der fremkalder eksamensangsten og præstationsangsten. En typisk joke mellem mennesker med eksamensangst og præstationsangst, er at ‘der er altid super rent i mit hjem, når jeg læser til eksamen’. De bruger tiden på at gøre rent i stedet for at læse, og det kaldes for en overspringshandling. Alt, hvad der kan distrahere sindet væk fra eksamensangsten, bliver mere interessant. Det kan være rengøring, opvask, simple computerspil, surfing på nettet, planlægning af ferie og meget andet. Så længe der er noget andet i gang, føles det bedre.

Noget andet, der kendetegner en fobi og fobisk reaktion er, at du kan fremkalde den fobiske reaktion bare ved at tænke på det, som du er bange for. Hvis du har eksamensangst, kan du mærke reaktionen bare ved at tænke på eksamen. Hvis det er præsentationsangst, kan du mærke ubehaget i kroppen ved at forestille dig, at du står foran en gruppe mennesker og skal sige noget. Har du en fobi, vil du altid kunne fremkalde de ubehagelig følelser bare ved at tænke på det, som du er fobisk overfor.

Men du skal huske på, er at det faktisk et muligt at fjerne fobien og være i verden uden frygt.

Hvor kommer eksamensangsten og præstationsangsten fra?

Udgangspunktet for eksamensangst og præstationsangst er, at det er en fobi. Den er uden logik og kan derfor være skabt af mange forskellige faktorer. Næsten alle fobier og fobiske reaktioner handler om det, som jeg kalder for en fejlindlæring. Det er en fejlindlæring i den forstand, at sindet har lært, at noget ufarligt er farligt. Som et andet eksempel på dette er araknofobi (edderkoppefobi). Alle med araknofobi ved godt, at en edderkop, der lever her i Danmark på ingen måde er farlig, men alligevel reagerer hele kroppen og sindet, som om at edderkoppen er farlig.

Det kan dog forholde sig anderledes med eksamensangst og præstationsangst.

Når jeg har hjulpet klienter med at slippe deres eksamensangst og præstationsangst, har jeg har dog også oplevet, at nogle konkrete oplevelser og en bestemt selvopfattelse er med til at skabe den frygtelige tilstand, som opleves op til eksamen eller en anden præstation. For nogle er angsten blevet skabt gennem et liv med høje forventning fra forældrenes side. Hvis der ikke præsteres topkarakterer, medfører det en eller anden form for straf. Denne straf behøver ikke være i form af fysisk afstraffelse. Det kan være nok med sætninger som, ‘Jeg er skuffet over dig’, ‘Jeg troede, at du kunne gøre det bedre’, ‘Det er for dårligt, at du ikke fik en højere karakter’. Angsten for den afvisning, der er i disse sætninger, kan for nogle skabe eksamensangst og præstationsangst. Hos andre har jeg også oplevet, at angsten er opstået ved, at klientens forventninger til karaktererne ikke er i overensstemmelse med den indsats, der har været i det enkelte fag. Man kan have høje ambitioner og  forestille sig at få en to-cifret karakter. Men psyken ved godt, at det ikke er realistisk, hvis man ikke har åbnet en bog i hele undervisningsåret. Det medfører en indre konflikt mellem det, som sindet ved, og det som man forestiller sig.

Jeg har også oplevet, at klienter med præstationsangst og eksamensangst har haft konkrete oplevelser, som har været med til at skabe den fobiske reaktion. Mange har været udsat for meget ubehagelig behandling ved eksamensbordet af eksaminator. Andre har været ude for at blive gjort til grin under en præsentation i klassen af læreren eller de andre elever. At blive gjort til grin, ydmyget og latterliggjort er noget af det værste, et menneske kan opleve, og er den mest almindelige fobi af alle. Det er meget traumatiserende og vil for de fleste være noget, de aldrig glemmer.

Hvordan hjælper jeg den studerende med at slippe eksamensangsten?

Jeg har som professionel terapeut og hypnoterapeut arbejdet med studerende fra folkeskolen, gymnasiet og næsten alle videregående studieretninger i forbindelse med eksamensangst og præstationsangst. Mange har efter et hypnose- og hypnoterapiforløb oplevet, at både deres forberedelsestid op til eksamen og selve eksamen er blevet til gode oplevelser, som har ført til bedre karakterer end tidligere.

Sammen arbejder vi på at finde frem til de årsager og påvirkninger, der har været med til at skabe eksamensangsten og præstationsangsten. Her bruger jeg blandt andet narrative og kognitive teknikker samt hypnose og hypnoterapi. Du vil også lære konkrete teknikker baseret på coaching og NLP som du kan tage med dig og bruge i din eksamenslæsning og under eksamen eller en præstation. Det vil give dig kontrol over alle de uønskede stressfyldte tanker, der begrænser din indlæring op til eksamen. Der indgår også teknikker fra visualisering og mentaltræning, der hjælper dig til at få succes ved eksamensbordet.

Mange vil opleve, at selvtilliden i forhold til præstationerne på studiet bliver optimeret, og det er ofte ganske korte forløb, der skal til. Du vil have sluppet din angst efter to til fem behandlinger og kan gå til eksamen med ro, koncentration og selvtillid.

Hvis du har brug for at komme i gang med at arbejde med din præstationsangst eller eksamensangst med det samme, har jeg skrevet en artikel med øvelser her.

 Har du brug for en lille hurtig teknik til at hjælpe dig til at håndtere eksamensangst, stress og præstationsangst?

Jeg har skrevet en lille guide, der vil kunne hjælpe dig med at finde ro på kommando. Den er her.

Du kan også læse min teknik til at få selvtillid til eksamen her.

Eksamensangst – Copyright Erik Lunøe 2010

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2011 Erik Lunøe
Print Friendly
ved |
apr 17

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postHypnose til tidligere liv Næste postPå udflugt med døden i hypnose og hypnoterapi
Erik Lunøe

Artikler