Behandling af fobier

Bliver du begrænset i dit liv på grund af en fobi?

fobi, fobier, frygtKan tanken om en slange fylde dig med rædsel? Får en lille edderkop dig til at løbe skrigende ud af huset? Giver tanken om bryllupstalen eller konfirmationstalen dig kraftig hjertebanken? Tager du altid på bilferie fordi ideen om at sidde mange timer indespærret i en flyver giver dig svedeture? Er det som om din hjerne slår fra, når du ved at du skal til eksamen om en uge? Fryser du til is, når du skal tage kontakt til det modsatte køn? Tænker du på at melde dig syg, når du er inviteret til en fest? Holder du dig langt væk fra ture i biografen, teateroplevelser og koncerter, fordi så mange mennesker på et sted gør dig svimmel og giver dig åndedrætsbesvær? Hvis du kan nikke genkende til nogle af disse fysiske reaktioner, så har du helt sikkert en fobi.

En fobi er stærkere end fornuften.

Alle der har en fobi ved godt at fobien er ulogisk og at det der udløser deres fobi, faktisk ikke er noget at være bange for. Hvis du her en fobi mærker du en stærk angst og frygt, når du ser eller tænker på det du er fobisk overfor. For de fleste der har en fobi, kan bare det at der tales om fobien give den fobiske reaktion. Jeg har oplevet klienter få kraftig hjertebanken, svedeture, rystende stemme og mange andre reaktioner, når de er hos mig for at give slip på deres fobi, så snart vi begynder at tale om fobien. Heldigvis er det næsten altid sådan, at allerede efter den første session, kan  de mærke en positiv forskel. Når de efter sessionen tænker på det, der skaber fobien reagerer de ikke så kraftigt. Ja, der er nogle som har sluppet deres fobi helt på den første behandling. Dog anbefaler jeg alle, der søger behandling mod en fobi, at bruge mindst to sessioner på at ‘kurere’ fobien. Det forstærker effekten af behandlingen og giver en større sikkerhed for at den ikke kommer tilbage.

Fobier er indlært og kan derfor aflæres.

Den gode nyhed er, at næsten alle fobier er indlært. Vi er kun født med tre fobier, der først og fremmest er meget vigtige når vi er nyfødte. De tre medfødte fobier er, frygten for at falde eller blive tabt. Det er frygten for at blive efterladt eller forladt og det er frygten for meget høje lyde. Hvis en baby bliver tabt, kan det have frygtelige konsekvenser og hvis en baby bliver efterladt, har babyen ingen chance for at overleve. Frygten for høje lyde, er vi blevet udstyret med, for at vi skal søge i skjul i tordenvejr eller hvis et vildt dyr pludselig brøler højt bag os, når vi er på jagt. De fleste lærer, at høje lyde ikke nødvendigvis betyder fare. Der dog nogle, der aldrig slipper deres fobi for torden og uvejr.

Alle de andre forbier er indlært. Det er vores hjerne, der på et eller andet tidspunkt, har fortolket eller på anden måde lært, at det vi har en fobi overfor er farligt. Det sker gennem eksempel, ved traumatisering og chok, ved gentagelse og gennem information.

Fobi indlæring som eksempel.

Når vi lærer en fobi gennem eksempel, kommer indlæringen oftest fra en af vores forældre. Er du kvinde og har du en fobi for edderkopper, har du sikkert lært den fra din mor. Når hun så en edderkop, hoppede hun op på en stol eller også løb hun ud af stuen. Din hjerne lærte, at du skulle gøre præcis det samme, når du ser en edderkop.

Fobi indlæring ved traumatisering eller chok.

Når vi lærer en fobi ved chok eller traumatisering, er det oftest fordi, at der i barndommen, har været en stærk oplevelse, hvor der har været meget ubehag eller smerte. Jeg har haft klienter, der har en fobi overfor læger og hospitaler. Når vi har arbejdet med behandle fobien, har det vist sig, at klienterne i barndommen, har været indlagt på et hospital. Der har været smertefulde operationer og samtidig også adskillelsen fra forældrene. Når vi traumatiseres vælger hjernen at generaliserer oplevelsen og alt hvad der senere i livet minder om det, fortolker hjernen som smertefuldt og ubehageligt. Det er på denne måde de fleste fobier opstår.

I 1975 spillede filmen ‘Dødens gab’ (Jaws) i alverdens biografer. Filmen var lavet på en ny måde og der er mange gode chok effekter i den. Mange, særligt i sydlige dele af U.S.A., hvor der er hajer i havet, fik på grund af filmen en hajfobi.

Fobi indlæring ved gentagelser.

Den type af fobier som vi lærer ved gentagelser, kan for eksempel være præsentationsangst eller angsten for autoriteter. Hvis du op til flere gange har været ude for, at dine klassekammerater drillede eller hånede dig når du skulle lave oplæg i skolen, er det meget naturligt, at tro at det også bliver sådan i fremtiden. Det er meget smertefulde oplevelser som drillerier kan medføre. Hvis du har haft lærere eller andre autoritetsfigurer i dit liv, der behandlede dig uretfærdigt, var efter dig eller på andre måder skadede dig, er det helt naturligt at du har fået en fobi for autoriteter. Mange af de fobier, der generelt kan kaldes for socialangst er i denne gruppe. Det er fobier som eksamensangst, præstationsangst, præsentationsangst og sceneskræk, angsten for intimitet og nærhed, frygten for at tage kontakt til andre.

Fobier, der læres ved gentagelser har ofte også stor indflydelse på selvværds og selvtillids følelsen og kan komme til at påvirke hele indentitets følelsen.

Fobi indlæring gennem information.

Information er vigtigt og i nogle tilfælde kan det give os en fobi. Vi hører fra medier, venner og familie at noget kan være farligt og til sidst har vi hørt om faren så mange gange at vi undgår det vi har lært er farligt på samme måde som, havde vi fået fobien gennem traumatisering og chok. Der er en del, der har flyfobi, der har fået fobien fra at læse artikler om flystyrt, set katastrofe film eller set nyheder og udsendelser om fly ulykker.

De forskellige fobier som jeg oftest behandler.

Der findes over 300 forskellige fobier. Det er ikke alle fobier jeg har været med til at behandle. Der er samtidig en del af fobierne som jeg næsten ser dagligt. Du kan læse kort om dem nedenfor. Nogle af de fobier der er nævnt her og også omtalt andre steder på hjemmesiden.

Sceneskræk – Præsentationsangst – Fobi for at tale i forsamlinger.

Sceneskræk præsentationsangstDet er få mennesker, der ikke bliver ramt af denne fobi på et eller andet tidspunkt i deres liv. Vi kommer alle ud for at skulle stille os op og sige noget. Det kan være i skoleklassen, til en konfirmation, til et bryllup, til en rund fødselsdag. Andre kommer i kontakt med sceneskræk i forbindelse med deres arbejde når de er til møder eller er på kursus, hvor de skal præsentere sig selv.

Fobien for at tale i forsamlinger er så almindelig at de fleste er berørt af den. Sceneskræk og præsentationsangst skyldes næsten altid en angst for at blive til grin og dumme sig foran alle de mennesker, der sidder og ser på.

Jeg har skrevet en artikel om præsentationsangst og sceneskræk som du kan læse her.

Flyskræk – Fobi for at flyve.

Flyskræk og angst for at flyveFlyvning er en af de mest sikre transportformer der findes. Alligevel er der mange der har flyskræk. Fobien er hos nogle så slem, at bare de ser en flyver mærker de angsten og ubehaget. Andre mærker først frygten, når de er på vej ud til flyveren eller sidder i den. Fobien for at flyve forhindrer mange i at se de ting i verden som de drømmer om. Mange bedøver angsten for at flyve med alkohol, piller og stoffer inden de skal flyve, fordi de vil frem.

Der er forskellige årsager til at have flyskræk. Nogle har det fordi, de ikke kan udstå tanken om at være indespærret i et kæmpe metalrør 10.000 meter over jorden overflade. Der er nogle, der så snart de tænker på at flyve, forestiller sig at flyveren styrter ned i flammer.

Jeg har skrevet en længere artikel om flyskræk som du kan læse her.

Socialangst – Social frygt – Socialfobi

SocialangstSocialangst dækker over mange forskellige fobier. Det der næsten altid ligger til grund for den sociale fobi, er frygten for at andre vurderer os negativt. Den sociale angst stammer for det meste fra barndommen, hvor barnet bliver gjort bevidst om, at andre kan have en mening om hvorvidt man er god nok, rigtigt nok, smuk nok eller klog nok. Det kan også være, at du har været udsat for mobning og drillerier i skolen, i klubben eller endda i din familie.

Det er umuligt at undgå andre mennesker og har du en social fobisk reaktion i samværet med andre, ved du også hvor begrænsende den kan være. Det er stærkt begrænsende at være til et middagsselskab og have lyst til at tage hjem, når der er en stærk følelse af ikke at høre til. Det kan være hæmmende for karrieren, hvis du ikke er i stand til at stå foran en gruppe mennesker og tage ordet. Mange går igennem 17 år eller mere uddannelse uden at turde række hånden op og sige det rigtige svar eller stille et godt spørgsmål.

Socialangst, socialfobi og social frygt, er den type af fobier, der efter min mening er de værste at have, fordi de er de sværeste at undgå.

Frygten for at fejle.

Frygt for at fejleVi lever i en tid og i en verden, hvor succes i andres øjne er blevet en målestok for om vi er gode nok som mennesker. Værdien af succes bliver lært meget tidligt. Det kan være i sportsklubben allerede fra en tidlig alder og senere bliver vores karakterer altafgørende for videre succes i livet. Presset for at skabe succes i livet, kan føre til at vi bliver lammede, fordi succes er blevet så vigtigt, at det er den eneste løsning. For mange er succes mest forbundet med hvordan andre ser dem, i stedet for at de vender blikket indad og forholder sig til, hvad succes betyder for dem selv.

Frygten for at fejle er forbundet med mange af de andre fobier. Den kan for eksempel mærkes som eksamensangst, som angsten for ikke at være god nok, som sceneskræk, som præstationsangst og som skriveblokering. Det er ikke sjovt at fejle og alligevel er det en del af livet at fejle. Vi lærer når vi fejler. Vi lærte at gå ved at fejle. At lave fejl er en del af enhver indlærings process som vi kaster os ud i. Hver gang du vil lære noget nyt, så må du acceptere at undervejs kommer du til at lave nogle fejl.

Giver du dig selv lov til at fejle, giver du også dig selv lov til at lære. Med tiden vil det du har lært føre til succes. Det viser sig ofte, at de mennesker, der har mest succes, er dem der har lavet flest fejl undervejs. De tror på at det kan lade sig gøre og at en dag vil succes komme til dem. Når du giver dig selv lov til at fejle og lære, vil du mærke at det styrker din selvtillid og dit selvværd. Du bliver mindre selvkritisk og begynder at acceptere dig selv mere som du er. Du vil begynde at leve livet ud fra dine egne præmisser, i stedet for at leve dit liv ud fra hvad du tror andre vurderer som succes.

Frygten for afvisning – Fobi for afvisning.

Frygten for afvisningDet er svært for de fleste at håndtere en afvisning. Det er noget vi alle møder mange gange i vores liv og derfor må vi også lære at acceptere at det er en del af livet. Vi er alle blevet afvist. Vores forældre har afvist os, der er jobs vi ikke har fået, der er kærester der er gået fra os. De fleste af os lærer også at tolerere det som en del af livet og vi kommer i de fleste tilfælde hurtigt videre, når vi har været udsat for en afvisning.

Frygten for afvisning kan dog være så stærk hos nogle, at det hæmmer dem i at gøre mange af de ting de drømmer om. De tager ikke kontakt til den person, de gerne vil have i deres liv. De tør ikke søge job. De tager ikke kontakt til andre mennesker. De forsinker arbejdsopgaver. Alt hvad der kan føre til følelsen af afvisning bliver undgået eller udsat til sidste øjeblik.

Frygten for afvisning er hos mange noget, der stammer fra barndommen. De fleste jeg har hjulpet med at føle sig trygge, når de skal møde andre, har været generte i barndommen og har haft oplevelser, hvor de følte at de havde svært ved at blive accepteret.

Højdeskræk – Fobi for højder.

HøjdeskrækHøjdeskræk eller fobi for højder er den mest almindelige fobi. Fobien for højder rammer mennesker forskelligt. Der er nogle, der har denne fobi i så eksrem grad, at bare det, at stille sig op på en stol kan udløse den fobiske reaktion. Andre har den når de skal kigge ud af vinduet fra første sal. Der er også nogle som først mærker ubehaget som fobien fremkalder, når de er meget højt oppe. Jeg har haft klienter, der har højdeskræk og som samtidig har det godt med at flyve. For de fleste er det dog sådan, at de helst undgår alle former for højder.

Mørkeræd – Fobi for mørket.

Mørkeræd, angst for mørke, fobi for mørke

Mange som jeg har hjulpet med at slippe deres fobi for mørket, har været mørkeræd siden barndommen. Næsten alle har haft denne fobi fra barndommen. Børn har en fantastisk fantasi og når vi ligger om natten og kigger ud i mørket og samtidig hører lyde som vi ikke kan se, er det let at begynde at forestille sig, hvad der er der kan gemme sig i mørket. De forestillinger den mørkerædde voksne har haft som barn, kan nogle gange sætte sig fast i det ubevidste og fortsætte op i voksenlivet. Der har også været klienter, der har haft meget ubehagelige oplevelser i forbindelse med mørke. De har for eksempel som straf været lukket inde i et skab eller et andet lille rum og hver gang det bliver mørkt går det ubevidste alarmberedskab i gang.


Angst for edderkopper – Fobi for edderkopper.

Frygt for edderkopperSelvom denne fobi er meget almindelig, er det få mennesker, der bliver så drastisk påvirket af den, at det forhindrer dem i at leve det liv de gerne vil. Der er også stor forskel på hvor meget fobien for edderkopper påvirker dem. Det kan variere fra lidt ubehag når en edderkop kommer kravlende hen over gulvet til en stærk angst reaktion, der sender den araknofobiske ud i at frygteligt panikanfald. Denne fobi er mere almindelig hos kvinder end den er hos mænd.

 

Frygt for slanger – Slangefobi.

Slangefobi - <strong>frygt</strong> for slanger

Vi skal være bange for slanger og have respekt for dem som dyr. De fleste af dem er farlige og kan med deres bid skade os så kraftigt, at det har døden til følge. I Danmark er der ikke nogle dødelige slanger og alligevel er der mange, der har en slangefobi.

Slangen er et meget symbolsk dyr og optræder i mange forskellige former i gamle fortællinger og legender. Den mest kendte er sikkert fra Bibelen. Der har været mange tilfælde, hvor jeg har hjulpet klienter med at slippe deres frygt for slanger, hvor det har vist sig at fobien intet havde at gøre med slanger. I stedet havde det ubevidste valgt at bruge slangen som undskyldning for at forklare en anden angst eller traume.

Angst for små rum – frygt for at være lukket inde i små rum – Klaustrofobi

Klaustrofobi - angst for små rumFrygten for at være lukket inde i små rum, kan senere i livet komme i udbrud i mange andre situationer. Du kan blive bange for at låse døren på et toilet. Det kan være at du nægter at sætte dig op i en flyvemaskine, gå ind i et tog eller tage elevatoren.

Hvis du har klaustrofobi, har du sikkert minde fra barndommen, hvor du blev lukket inde i et lille rum af dine forældre, søskende eller legekammarter. Det kan være, at du for sjov blev holdt under en dyne indtil du blev grebet af panik. Det kan også være at din fødsel var svær og du sad fast. Dette er de mest almindelige årsager, jeg har oplevet, hvor angsten for små rum stammer fra.

Frygt for intimitet – Angst for nærhed.

Nærhedsangst - frygt for intimitetFrygten for intimitet eller angsten for nærhed, er mere almindelig end vi skulle tro. Det er en fobi som vi oplever i samspillet med andre mennesker og nok mest i venskaber og i parforholdet. Det er en fobi, der ikke kun rammer den person, der lider af frygten for intimitet, men den rammer også de personer som han kommer i kontakt med.

Mange af dem der har problemer med intimitet, kommer fra en barndom, hvor en eller begge af forældrene var meget afvisende og ukærlige og ofte har der også været misbrugsproblemer. Her læres angsten for nærhed som oftest er forbundet med en angst for at blive afvist. En person, der bliver afvist vælger til sidst at selv være afvisende. For ikke at komme i kontakt med de smertefulde traumer, der har været i barndommen er det lettere at selv være afvisende og undgå nærhed.

Der er mange ting i livet som vi fint kan klare os uden. Vi behøves ikke eje et kæmpe hus, en stor bil og en masse ting for at have et lykkeligt liv. For at have et lykkeligt liv, er vi nød til at have intimitet og nærhed. Der skal være en sund balance i vores liv, for at vi kan udtrykke os selv fuldt ud.

Frygt for hunde – Angst for hunde – Hundefobi

Angst for hunde - hundefobiHunde er dejlige kæledyr og har fulgt mennesket trofast i mange år. Alligevel er der mange, der udvikler en angst for hunde. Fobien for hunde kan læres ofte ved at en hund chockerer os. Det kan være at du går forbi en have og pludselig håber en rasende gøende hund frem. Der er også mange, der har været ude for at en hund pludselig er hoppet op af dem. Mange joggere er blevet angrebet af hunde. I det hele taget er der mange hunde, der opfører sig truende, når de bliver luftet af deres ejere.

Jeg har skrevet en længere artikel om hundefobi som du kan læse her.

Frygten for at køre i bil – Motorfobi – Bilfobi

Angst for at køre i bil, bilfobi, motorfobiBilfobi er en fobi, der bliver mere og mere almindelig og den påvirker mange. Bilen er et transportmiddel som er overalt og er en ting vi har taget til os til at hjælpe os i vores hverdag. Hvis du har en frygt for at køre i biler, så vil dit liv være meget stærkt begrænset.

De fleste af dem jeg møder med motorfobi, har enten været med i et trafikuheld eller været vidne til trafikuheld. Hvis du er med i et trafikuheld er det helt naturligt, at du kan have fået et kæmpe chok og derved blevet traumatiseret. Hvis noget har chokeret os og givet store skader og smerter, er det helt naturligt, at hjernen vil gøre hvad den kan for, at du ikke sætter dig ind i en bil igen. Det samme gør sig gældende hvis du har været vidne til et biluheld, det er meget chokerende at se to eller flere biler køre ind i hinanden.

Hvordan kan hypnose hjælpe dig til at slippe dine fobier?

Hypnose, hypnoterapi og NLP er blevet kendt for at kunne behandle de fleste fobi typer på ganske kort tid. Der er et utal af teknikker til fobi behandling og når du er i hypnose, er det let at få kontakt til det, der har været med til at give dig fobien. Når vi ved, hvad der har givet dig fobien til at starte med, er det let for dit ubevidste at lære noget nyt. Så længe det nye er bedre og gør livet lettere, vil det accepteres af dit sind.

Hvor lang tid tager det for at du er fri af din fobi?

Der er fire hovedkategorier for hvordan vi lærer og får en fobi. I de mange år jeg har behandlet fobier, har jeg også set at, der kan være kombinationer af de fire hovedkategorier.

Fobi indlæring som eksempel.

Har du fået din fobi gennem eksempel og lært den fra andre, så vil du oftest kunne slippe af med din fobi  på 1 til 3 sessioner.

Fobi indlæring ved traumatisering eller chok.

Denne type af fobier er oftest de hurtigste at behandle. En chok oplevelse er oftest kortvarig og derfor kan fobien oftest behandles næsten lige så hurtigt. Dog kan det tage lidt længere tid, hvis fobien har fået lov til at være der længe. Har du for eksempel været vidne til en trafik ulykke og har fået en fobi for biler og får behandling kort tid efter, vil behandlingen oftest være på en enkelt session. Venter du derimod i mange år  med at slippe traumet, så vil behandlingen oftest være fra en til tre sessioner.

Fobi indlæring ved gentagelser.

Fobier, der er lært ved mange gentagelser, kan få stor indflydelse på resten af livet. De fleste af fobierne i denne kategori hører under den gruppe af angst reaktioner, der betegnes som socialfobier. Der er her oftest dybe ar, der skal heles. Hvis du er blevet mobbet i din skoletid og været udstødt, er det ikke klaret på en session eller to. Det er muligt at slippe for eksempel præsentationsangst på nogle enkelte sessioner og det kan for mange være fint. Det er samtidig ikke muligt at behandle de følelser af dårligt selvværd, skyld, skam og sorg som også er en del af problemstillingen på kort tid. Her skal der beregnes længere forløb.

Fobi indlæring gennem information.

I de fleste tilfælde vil du kunne slippe en fobi af denne type på et par sessioner. Vi modtager hele tiden ny information. Der var engang, hvor du måske troede på at julemanden faktisk eksisterede. På et tidspunkt modtager du noget ny information, der gjorde at du ikke længere troede på ham. På samme måde, kan du slippe en fobi, som du har fået gennem information.

Læs også de andre artikler jeg har skrevet om fobier

 

The thing is that you can get by without this fear having a major impact on your life. This is the reason why so many just live with it. However, wouldn’t it be better to just rid yourself of this fear once and for all? Wouldn’t life be far better without having to make excuses to your friends that you can’t go because you know there’s height involved. Wouldn’t it be so much easier to just get on a plane without worrying about being so far up in the sky? Being afraid of heights doesn’t have to complicate your life. You can overcome the fear of heights in only a few weeks just by listening to subliminal messages twice a day.

Fobi – Fobier – Behandling af fobier. Copyright Erik Lunøe 2011

About the author

Erik Lunøe Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2011-2013 Erik Lunøe
Print Friendly
ved |
jun 12

About Erik Lunøe :

Erik Lunøe er en dansk Coach, NLP Terapeut og hypnoterapeut. Han har i de sidste 20 år arbejdet med at støtte andre i deres personlige udvikling. De mange års erfaring i personlig udvikling og terapeutiske processer, har specialiseret ham i at arbejde med stress, angst, depressioner, fobier, vægttab, seksualitet og selvtillid og selvværds problemer. De fleste problemstillinger løses oftest hurtigt. Google | View all posts by Erik Lunøe

Forrige postHar din flyskræk forhindret dig i at komme ud og opleve verden? Næste postSlip af med præstationsangst.
Erik Lunøe

Artikler